In onze winkel

keramiek van Jan Kamphuis

Nieuwe werken in onze collectie

van Kate van Harreveld

nieuw in onze winkel

Pop-up kaarten

sieraden in onze winkel van

Els de Ruyter

Voor ophangsystemen

kunt u bij de Kunstuitleen terecht

Nieuwe tassen in onze winkel

Maria Hees

Cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes!

Met deze Kunstbon kunt u Kunst kopen of lenen bij de Kunstuitleen.

Kunstenaar van de maand: Cees Groenewoud Kramer

31 augustus 2017

Elke maand houd ik een interview met een kunstenaar waarvan de Kunstuitleen werken heeft in de collectie. Deze maand wilde ik een interview houden met meneer Cees Groenewoud Kramer over zijn schilderij ‘De Poort’. Helaas kwam ik erachter dat meneer Groenewoud Kramer overleden is in 1998.

Nu ga ik proberen zelf een stukje te schrijven door goed te kijken naar dit wondermooie mysterieuze schilderijtje.

Het eerste wat opvalt is de poort. De poort is dicht. Het vreemde is dat de poort zomaar in het niets staat, geen muren, enkel die poort. Er zit een poesje voor de poort en het is alsof het dier wacht tot de poort open gaat. Aan de andere kant van de poort zonder muren is een meer met in de verte een heuvelachtige overkant. Rechts in het meer vaart een klein zeilbootje naar de kant van de poort. Het bootje lijkt in verhouding klein. Je zou denken dat bijvoorbeeld de poes erin zou passen maar geen volwassen mens. Op de voorgrond staan drie fruitbomen, de bomen hebben grijze blaadjes aan de takken. Het is mij niet duidelijk welk jaargetijde het is.
In de rechter boom zit een vreemde vogel. De vogel kijkt met grote alerte ronde ogen naar de poes. Vijf zwaluwen dansen door de lucht

Naar dit schilderij kun je eindeloos kijken, het roept zoveel vragen op en tegelijkertijd laat het ruimte om te fantaseren. Ik kan me voorstellen dat als ik elke dag met dit schilderij in mijn blikveld wakker zou worden dat ik er  heel veel verschillende verhalen bij zou kunnen fantaseren.

Meneer Groenewoud Kramer heeft met een grote zorgvuldigheid aan zijn schilderij gewerkt. Met minutieuze puntjes heeft hij volume gegeven aan elke vorm. Dit is een manier van schilderen die je veel controle geeft. Ik lees op internet dat meneer Groenewoud Kramer autodidact was. Ik kan me zo voorstellen dat hij begon met schilderen omdat zijn hoofd overstroomde met ideeën. Hij kon ze in zijn schilderijen vormgeven. Een paar schilderijen van Cees Groenewoud Kramer hangen boven op de zolder van de Kunstuitleen en ze vallen nauwelijks op. De kleuren zijn heel ingetogen. Als je ze eenmaal ontdekt dan zie je hoe geheimzinnig ze eigenlijk zijn.

Archief kunstenaar van de maand.